EÜK Ne Yapıyor?
Ekolojik Üniversite Koordinatörlüğü (EÜK), çevreci ve sürdürülebilir bir kampüs oluşturma amacı ile kurulmuştur. Bu kapsamında koordinatörlüğümüzün hedefleri ve faaliyet alanları aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
- Akıllı teknolojiler ve otomasyon sistemleri ile enerji verimliliğini ve sürdürülebilirliği sağlamak,
- Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak tüm enerji ihtiyacını kendisi elde eden bir kampüs oluşumu içerisinde hareket etmek,
- Ulusal ve uluslararası akredite kuruluşlar tarafından sertifikalandırılarak çevre dostu ve ekolojik kampüs yeterliliklerine sahip olmak, atıkların akıllıca ve çevre dostu bir şekilde bertaraf edildiği atık yönetim sistemlerine sahip olmak,
- Öğrencilerimizin çeve ve sürdürülebilirlik temalı dersler ile farkındalık düzeylerini arttırmak
Koordinatörlüğümüzün paydaşları arasında akademisyenler, idari personel, öğrenciler, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve öğrenci toplulukları vardır.
Ekolojik Üniversite Koordinatörlüğü'nün, belirlediği hedef ve faaliyet alanları kapsamında yürüttüğü projeler:
- Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Uygulamaları (KABEV Projesi)
- Kamu Binalarında Sismik Dayanıklılık ve Enerji Verimliliği Projesi (KABEV)
- Belediyeler ve Üniversiteler için Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES)
- Sıfır Atık Projesi
Enerji tüketiminde yüzde 75 oranında dışa bağımlı olan ülkemizde, enerji tasarrufu bilincini sağlayacak projeler geliştiren ve uygulamaya koyan İzmir Bakırçay Üniversitesi, EnYS ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Belgesini almaya hak kazandı. Belgeyi düzenlenen törenle belgelendirme firması yetkililerinden alan Üniversitemiz, tüm faaliyet alanlarında enerji performansını sürekli iyileştirmeyi taahhüt etmiş oldu.
Sürdürülebilirlik kapsamında bilgilendirme ve farkındalık yaratma amacına yönelik, eğitimler ve etkinlikler düzenlemekteyiz. Su yönetimi, peyzaj yönetimi, yemek atıklarının ve diğer atıkların geri dönüşümü, biyoçeşitliliğin sürdürülmesi konularında da çalışmalar yapılması planlanmaktadır. Özellikle Sıfır Atık projesi kapsamında, atıkların “Akıllı Üniversite Koordinatörlüğü” (AÜK ) ile birlikte oluşturulabilecek bir proje ile tamamen kayıt altında tutulan, Atık Yönetim Sistemi oluşturulması yönünde çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca KABEV projesinin Çevresel ve Sosyal yönetim planı hazırlanmıştır. Buna göre enerjinin verimli kullanılmasına yönelik ana binamız olan H blokta mevcut ısıl kaçaklar giderilecektir. Merkezi derslik projesinde kurguladığımız otomasyon sistemi ile binaların enerji tüketiminin takip edilmesi ve yazılımsal destekler ve kontrol üniteleri ile enerjinin doğru kullanılmasına yönelik çalışmalar yapmaktayız.
Ekolojik Üniversite Koordinatörlüğü olarak UI GreenMetric Üniversite Derecelendirme Sistemi’ne 2022 yılı ve 2023 yıllarında başvuru yapmış bulunmaktayız. Ayrıca yeşil-ekolojik bina sertifikasyon sistemleri kapsamında da Leed’e başvurmak için gerekli girişimleri başlatmış durumdayız.