KADEV
Türkiye sahip olduğu tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısı gereği doğal afetlerle sıklıkla karşı karşıya kalan bir ülkedir. Can ve mal kaybına neden olan depremler doğal afetlerin arasında en önemlisidir. Ülkemiz depremlerde insan kaybı açısından dünyada üçüncü, etkilenen insan sayısı açısından sekizinci sırada yer almaktadır. Ortalama olarak her yıl büyüklüğü 5 ile 6 arasında değişen en az bir deprem yaşanmaktadır.
Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Arttırılmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde kamu binalarında enerji verimliliği etütleri yaptırılmakta ve tespit edilen potansiyelin hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalar yürütülmektedir.
Ülkemizin bina stokunun depreme karşı dayanımının ve enerji verimliliğinin artırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce Hazine ve Maliye Bakanlığı garantörlüğünde Dünya Bankası kredisi ile "Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesi” yürütülecektir.
Dünya Bankası, Türkiye için kamu binalarının depreme karşı dayanıklılığını güçlendirmek ve aynı zamanda enerji verimliliğini arttırarak enerji faturalarını ve zararlı karbon salınımlarını azaltmak amacıyla 265 milyon ABD$ tutarında krediyi, Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesi için, 9.06.2021 tarihinde onayladı. Projenin ülkemizin deprem dayanımı arttırılmasına yönelik yatırımlarına ve enerji verimliliğini arttırmaya yönelik çalışmalarına kayda değer bir biçimde katkı sağlaması beklenmektedir.
Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesi ile 140’ın üzerinde kamu binasında (hastane, okul, yurt, vb.) güçlendirme veya yeniden inşa çalışmaları yapılarak, deprem ve afet risklerine karşı dayanıklı hale getirilmesinin yanı sıra kamu binalarının enerji verimliliği yönünden de iyileştirilmesi yapılarak kanıtlanabilir enerji tasarrufu gerçekleştirilecek. Kamu binalarını kullanan yaklaşık 26.000 kişi projeden doğrudan faydalanacaktır.