Dünya Toprak Günü
Dünya yüzeyinde bulunan organik kalıntılar, kil ve kaya parçacıklarından oluşan toprak, yiyeceklere katkıda bulunur, biyoçeşitlilik kaybını azaltır ve enerjiyi korur. Ormansızlaşma, kötü tarım uygulamaları ve kirlilik gibi sorunlar toprağın bozulmasına ve erozyona neden olur. Birleşmiş Milletler, toprak kaybının tehlikeleri hakkında farkındalık yaratma ihtiyacı neticesinde, 5 Aralık Dünya Toprak Günü'nü ilan etti ve 2012 yılından beri düzenli olarak 5 Aralık, Dünya Toprak Günü olarak kutlanmaktadır.
Gerek üretimde gerekse dönüştürmede, hayatın devamlılığı olan toprağın önemi ve korunması konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenecek olan 5Aralık Dünya Toprak Günü etkinliği Üniversitemizin Sinema Salonu'nda Ekoloji Topluluğu'nun katkılarıyla gerçekleştirildi. Etkinliğimizde, Üniversitemizin Coğrafya Bölüm Başkanı, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şermin Tağıl ve Ziraat Yüksek Müh. Mehmet Durak Tüysüz Toprak Günü ve önemi ile ilgili farkındalık yaratan değerli sunumlar yaptılar. İzmir Bakırçay Üniversitesi öğrencilerinin yoğun katılım gösterdiği etkinliğimiz ödüllü Kahoot yarışması ile son buldu.
'Dünya Toprak Günü' etkinliğimiz, açlığı yok etmek ve beslenme şartlarını iyileştirmek amacıyla 1943'te kurulan ve 1946'da Birleşmiş Milletler'in uzmanlık kuruluşu haline gelen bir örgüt olan Gıda ve Tarım Örgütü web sayfasında yayımlandı. (GTÖ; Food and Agriculture Organization, FAO)